Jak se ti daří na diete? Tuto otázku slýchávám docela časo, tak jsem se rozhodla, že se o to, jak se mám s vámi podělím. Je to osm týdnů a dva týdny bez jídla, kdy jsem se rozhodla kompletně překopat svoje stravovací návyky.
Nikdy bych nevěřila, že to dokážu. Že budu mít dost silnou vůli. Jak jsem psala včera na Instagram:
„Je tak snadný jíst sračky a cítit se blbě, proto to tolik lidí dělá.“A přesně proto jsem to tak dlouho dělala já. A že mi blbě bylo.
Je to snadný lítat po doktorech a čekat až vám někdo řekne, co máte dělat. Protože pak má vlastně tu zodpovědnost za vaše zdaví doktor a ne vy. A pak si samozřejmě na něj můžete stěžovat a říkat, jak za to může on, že ta léčba, co vám navrhnul nefunguje a že je k ničemu. Musí nám být většinou fakt blbě, až s tím začneme něco dělat, bohužel.
Já byla fakt unavená, už jsem vstávala hned ráno groggy a nemohla se vyhrabat z postele. Každodenní bolesti břicha, nadýmání (a hlavně to, co ze mě vycházelo za plyny by se dalo považovat skoro za zbraně horomadného ničení), hlen ve stolici. Už ten pocit, že máte někam večer jít a představa, jak budete zase zdutý sedět a zadržovat větry, nic moc :).
Už dřív jsem zkoušela bezlepkovou dietu, která sice fungovala, ale jen po nějakou dobu. Hlavně si to člověk musí přehodit v hlavě. Protože nahradit pšenici nějakou další směsí mouky složenou z bůhvíčeho není taky řešení.
Dřív bych se nikdy nevzdala čokolády, ani chleba. Dušovala bych se, že to nedám, že moc ráda jím, než abych se omezovala. Ne, že bych byla alkoholik :D, ale ani představa toho, že se na několik měsíců vzdám vína mi nebyla úplně pohodlná. K tomu mi dost přišel vhod Covid a lockdown.
Tak jsem si řekla, kdy jindy.
Žádný oslavy, nic moc scházení, to dám. A dala. O tom, jaké byly moje první dva týdny, kdy jsem nejedla vůbec si můžete přečíst v mém prvním článku.
Pak jsem najela na autoimunitní protokol, jehož zakladatelkou je Dr. Sarah Ballantyne – The Paleo Mom. Je to v podstatě to, že vynecháte všechny obiloviny, ořechy, luštěniny a lilkovitou zeleninu, jako brambory, likek, rajčata a papriky. Mléko a mléčné výrobky a cukr. Jak bílý tak třtinový a ořechy.
Možná bude jednodušší, když napíšu, to, co jím :D. Všechnu ostatní zeleninu, ovoce, i když to s ním nepřeháním, sladidlo med, kokosový cukr, javorový sirup. Maso, ryby, oleje, tuky. Rozhodně to není nízkosacharidová strava, pokud nechcete. Povolené mouky, jako tapioková, manioková, mouka z tygřích ořechů, plantainová mouka, kokosová mouka, arrowroot mouka, místo kakaa karob.
A že to s ním není zas tak špatný :).
Pokud zvažujete změnu sravování z jakéhokoliv důvodu nebo že máte stejně jako já Crohnovu nemoc nebo jinou autoimunitní poruchu, tento článek je přesně pro vás a doufám, že vám pomůže se rozhodnout jíst jinak.
Nechtěla jsem psát dřív, protože jsem potřebovala nechat tělo, aby se mohlo dávat pomalu dokupy.
Teď s dvouměsíčním odstupem můžu říct, co mi tenhle typ stravy dal.
- Když by mi někdo dřív řekl, že mi nebude chybět pečivo, nevěřila bych mu. Za celou dobu jsem nezatoužila po chlebu ani po rohlíku. Ani jednou, což je pro mně dost překvapení.
- Občasnou chuť na moji milovanou čokoládu si sytím tím, že fakt mám při ruce vždycky upečené něco dobrého. Většinou sušenky, protože jsou rychlé a vydrží více dní, někdy třeba koláč, ale furt tu něco mám, kdyby náhodou, abych „neprasila“ :). Ale rozhodně už nemám tak velký chutě na sladký, jako dřív.
- Mám víc energie, než kdy jindy. Což je snad to nejlepší. Vstávám dobrovolně tak 3x do týdne v pět ráno. Kdyby mi tohle někdo řekl před rokem, tak bych se mu vysmála.
- Zmizela mi centimetrová cysta v prsu, kterou jsem tam měla přes rok, samozřejmě sledovanou lékařem. Zmenšovala se, až se ztratila úplně. Přestala mě před měsíčkama bolet prsa (která mě bolela celý život, a měsíčky se mi zkrátily o 2 dny. Toto je obrovský benefit číslo 2.
- Přestal mi zapáchat pot, úplně. Nemusím používat ani deodorant a je to v pohodě.
Upřímně, moje břicho ještě není 100% fit. Cítím, že potřebuje víc času. Rozhodně už nejsem nafouklá, jako dřív a rozhodně už to není tak intenzivní aroma… I když odpoledne a večer to prostě není ještě ideální. Čekala jsem lepší výsledky a to je trochu frusturjící.
Ale když si to člověk tak nějak promítne v tom celoživotním měřítku, tak jím zdravě 10 týdnů z 37 let. Co bych chtěla. Naopak, za tak krátkou dobu jsou to výsledky úžasný.
Tohle je výčet hlavních věcí, kterých si všímám, které mají na můj život ten největší efekt. Tak pokud přemýšlíte, že potřebujete v životě změnu, fandím vám všema deseti. Jděte do toho. Už jen zkrz to, že fakt člověk získá kontrolu a už ho neovládá jídlo a svobodně si můžete vybrat, co sníte.
Možná mi mnozí z vás řeknete, že jíst všechno je ta největší svoboda, ale jste si tím fakt jistí? Je opravdová svoboda to, když se nedokážete něčeho vzdát? Máte opravdu možnost volby? Nebo je to jen iluze, jen vaše mysl, která se vás snaží udržet tam, kde jste, protože je to „bezpečné a známé?“
Osdvědčené recepty
Pokud trpíte na autoimunitní chorobu a rozhodli jste se s autoimunitním protokolem začít, kamarádka Tereza Broschová je člověk na správném místě, který vás navede u nás v ČR.
Já vám pro začátek dám pár tipů, které se mě osobně osvědčily.
Téměř každý den snídám uvařenou batátu, rozmačkanou vidličkou, zalitou kokosvým olejem, posypanou skořicí a karobem. Asi nějak takto. A i po dvou měsících se na tu snídani každé ráno těším. Fakt mi to chutná a zasytí.
Pak si dávám skleničku kolagenu s lipozomálním vitaminem C, kapku vitaminu D.
No a když mě přepadne chuť na sladké, osvědčila se mi kombinace maniokové mouky a mouky z tygřích ořechů a tyhle
Skořicové sušenky
- (1 cup) 130g mouky z tygřích ořechů
- (3/4 cup) 100g tapiokové nebo arrowroot mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžička soli
- 1 lžička skořice
- (1/2 cup) 65g kokosového oleje nebo sádla
- (1/4 cup) 30g – javorový sirup nebo med
- 1 lžíce želatiny (Great Lakes)
Já si koupila odměrku na cups (americká míra), protože je to mnohem pohodlnější než vážení. Proto uvádím recept i v originále.
Postup:
- Zapnout troubu a nastavit na 170 – 175 stupňů, dle toho, jak moc vám hřeje. Já nastavuju na 170.
- 2. Ve vetší míse smíchejte dohormady suché ingredience – mouky, sodu, sůl, skořici a dejte bokem.
- 3. V menší nádobě roztavte tuk, přidejte med a důkladně promíchejte. Poprašte želatinou a prošlehejte, aby tam nebyly hrudky.
- 4. Nalejte morké ingredience na ty suché a pořádně promíchejte.
- 5. Lžící nabírejte těsto a udělejte kuličky, které položte na plech a rozplácněte do tvaru sušenky.
- 6. Sušenky se trochu rozjedou, tak je nedávejte moc blízko.
- 8. Pečte okolo 12 minut.
- Tahle dávka mi vyjde na 1 plech.
Pokud máte chuť na čokoládu, smíchejte pár lžiček karobu s roztaveným kokosovým olejem, přidejte trochu kokosového cukru, rozmíchejte na polevu a můžete třeba namáčet část sušenek, nebo je lžičkou polít.
A když mám chuť na slané, vyzkoušela jsem několik receptů, ale absolutní top jsou tyhle krekry. Jsou žravé jako brambůrky a chuťově fakt luxus.
Slané krekry
Recept:
- 3/4 cup – manioková mouka
- 1/2 cup – mouka z tygřích ořechů
- 1 lžička soli
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 plné lžíce sádla
- 1/2 cup – studená voda
- Rozehřejte troubu na 155 stupňů, přpravte si pečící papír a válek.
Smíchejte v misce suché ingredience a pak přidejte sádlo a vodu a vypracujte středně tuhé nelepící se těsto, se kterým se dobře pracuje. Rozplácnějte na pečící papír, posypte moukou a vyválejte tenkou rovnoměrnou placu asi tak 2- 3 mm silnou.
Umístěte na plech a upravte dle potřeby, pokud někde přesahuje. Nožem nakrájejte na požadované tvary a dejte péct tak na 30 minut, dokud nezačnou zlátnout. Můžete na závěr zvýšit teplotu, pokud to ještě nebude ideální.
Dobrou chuť.
Co je mouka z tygřích ořechů?
Tygří ořech roste pod zemí podobně jako podzemnice olejná (arašíd). Egypťané si ho velmi cenili pro jeho účinky, a proto ho také přidávali faraonům do jejich posmrtné výbavy. Je to výborný antioxidant, vhodný pro celiaky, který výborně chutná. Skvělou věcí je, že podporuje zdravé trávení (vláknina + probiotika). Také vás docela zasytí! Jsou bohaté na sacharidy a neřadí se úplně mezi ořechy, právě proto je můžou jíst i alergici na ořechy (i laktózu, lepek, vegani, apod.). Zdroj
Další vychytávka je květáková rýže
Naloupejte květák na růžičky a rozmixujte v sekáčkovém mixéru na zrníčka velikosti rýže upravte třeba se zeleninou. Stačí tak 5 minut podusit. Pozor, nedělat ve smoothie mixéru, vznikne vám kaše. Já mám mixér Bosh s dvěma nožema, který funguje výborně.
Banánová zmrzlina
Na tu jsem přišla dneska. Luxusní záležitost plná opravdové chuťi. Postup najdete v obrázku.
Nakrájejte banín na kolečka, dejte přes noc do mrazáku. Pak dejte do výkonného mixéru a rozmixujte do jemna. Dozdobte si, čím chcete, třeba jako já lifolizovanými malinami a raw kakaem, které už pomalu zkouším jíst.
Játrové knedlíčky do polévky s plnantainovou moukou
Pokud dostanete chuť na játrové knedlíčky do polévky, stačí rozemlet vepřová játra a smíchat s majoránkou, solí, česnekem a zahustit plantainovou moukou na hustší kaší a tvořit dvěma lžícema knedlíčky, které dáte zavařit na 10 minut do polévky. Jsou měké, krásné drží pohromadě a chuť plantainu z nich není vůbec cítit. I děti je jedly a nepoznaly nic :).
Tak doufám, že těm, kteří chtějí začít nebo už v tom jedou taky jsem pomohla s novými tipy. A těm, co je blbě a jedou při starým jsem nasadila brouka do hlavy. To byl důvod mého dnešního článku. Mějte se krásně a ať je vám dobře.
Na závěr bych chtěla říct, že žádná metoda není samospásná, ale já věřím tomu, že strava má velkou moc ovlivnit to, jak se cítíme. A taky věřím, že základem stravy by měla být zelenina.
A je fajn jídlu věnovat pozornost. Mě čeká ještě dlouhá cesta zkoumání toho, co mi funguje a nebo ne. Ale už jen ten pocit, že berete zdraví do svých rukou a snažíte se ho ovlivnit vám dává neskutečnou moc a energii.